
Tegenlicht Meet Up | Zorgen voor de jeugd
‘Ik heb vooral een maatje nodig dat naar me luistert’. Is dat alles? Zou goede jeugdzorg echt zo eenvoudig zijn?
Samenleving
Het lijkt er soms op dat we vastgeketend zijn in een systeemwereld, waar steeds meer ongelukken gebeuren, die toch steeds…
‘Ik heb vooral een maatje nodig dat naar me luistert’. Is dat alles? Zou goede jeugdzorg echt zo eenvoudig zijn?
Samenleving
Het lijkt er soms op dat we vastgeketend zijn in een systeemwereld, waar steeds meer ongelukken gebeuren, die toch steeds duurder wordt, en waar alles in iedereen in lijkt vast te lopen. Klopt dat beeld? In deze Meet Up praten we aan de hand van de korte Tegenlicht-documentaire “Chaos in de Jeugdzorg” over hoe het anders kan: hoe kunnen jongeren zo goed mogelijk begeleid worden naar een passend level van zelfstandigheid? Wat is daarin de taak van de overheid, de jeugdzorg en de professionals? We willen ook een gesprek voeren over de rol van ons allemaal: onze verantwoordelijkheid als zorgzame gemeenschap en als als samenleving. Zorgen wij met z’n allen goed voor onze jeugd? Immers: “it takes a village to raise a child”.
Veilige haven
Er zijn dikke rapporten geschreven over de jeugdzorg. De nieuwste is de Hervormingsagenda Jeugd (2023-2028) met verplichte jeugdzorgregio’s. Zijn jongeren daarmee beter af, dus wordt hiermee de hulp en ondersteuning beter? Het vraagstuk is er niet alleen één voor professionals; we willen ook graag praten over de samenleving, waarin we in staat zouden moeten zijn om jongeren een veilige haven te bieden en hun ontwikkeling te begeleiden. Lukt ons dat in deze wereld?
Sprekers
We luisteren deze Meet Up naar ervaringsdeskundigen, professionals, politici en bestuurders over hun ideeën over de huidige situatie en mogelijke verbeteringen. Ook gaan we na hoe we de gedachte van “zorgzame buurten” en “it takes a village to raise a child” handen en voeten kunnen geven.
Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA, woordvoerder o.a. Jeugdzorg) vraagt al jarenlang aandacht voor misstanden in de Jeugdzorg bij de verantwoordelijke Ministers en volksvertegenwoordiging. Zij heeft een indrukwekkend aantal moties, schriftelijke vragen, artikelen, oproepen en actie op haar naam staan. Toch heeft zij het gevoel dat de urgentie in Den Haag ontbreekt.
Joyce Scholten (ervaringsdeskundige) is door Lisa Westerveld gevraagd om mee te komen naar deze Meet Up. Joyce heeft het boek “Verborgen verdriet” geschreven, over haar ervaringen binnen de hulpverlening. Zelf zegt ze daarover: “Ik hoop je inzichten te geven in het leven binnen de 4 muren van de psychiatrie en jeugdzorg, en hoop te kunnen laten zien wat dat met een jong meisje doet. Het is (over)leven, maar er is hoop, op weg naar beter.”
Tommy Roosendaal (manager Workmate Company, aanbieder van ambulante hulp, leerwerktrajecten, arbeidsmatige dagbesteding in de Achterhoek) richt zich op persoonlijke ontwikkeling van jongeren. ”Als begeleider moet je starten met zorg door te weten hoe je moet stoppen.” Workmate wil vergroten wat werkt en stoppen wat niet werkt.
Onze moderator deze avond is drs Annemarie Profittlich. Zij leidt deze avond het gesprek in goede banen en zorgt dat iedereen tot zijn of haar recht komt. Annenmarie Profittlich heeft een bijzonder lange staat van dienst in Jeugdzorg en Geestelijke Gezondheidzorg. Zij is bestuursvoorzitter bij GGnet en ook in die rol zeer actief in de vernieuwing van de (geestelijke gezondheid)zorg, vooral in de Achterhoek.
Kom ook meepraten! Het helpt in de voorbereiding wanneer u zich via de website van de Koppelkerk aanmeldt. De Meet Up is gratis toegankelijk.
Wanneer
- Vrijdag 4 april 2025 19.00 - 22.00 uurGratis aanmelden
- Aanvang: 19.00 uur (docu). Om 20:00 gaat het gesprek van start en we ronden om 22:00 af.
Prijzen
- Deze avond is gratis te bezoeken. Een vrije gift voor de organisatie wordt op prijs gesteld.