Vrijheidsboom Corle

Diese Seite auf Deutsch lesen

Je staat hier voor de Vrijheidsboom van de Winterswijkse buurtschap Corle. Van deze Vrijheidsbomen zijn er acht die symbool staan voor de betreffende buurtschap en één waarin alles samen komt in het centrum van Winterswijk.

Het idee voor deze Vrijheidsbomen is ontstaan in 2022 als onderdeel van de viering “1572, Geboorte van Nederland”. Hierbij stonden de vier V’s centraal: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. In opdracht van de stichting Ondernemen met Cultuur heeft houtkunstenaar Daan de Leeuw, in overleg met de betreffende buurtschap, een Vrijheidsboom gemaakt die kenmerkend is voor die buurtschap. De boom waar je nu naar kijkt verbeeldt het volgende:

Corle bestaat uit 64 boerderijen, 350 inwoners en vijf verschillende buurten. Het logo van Corle bestaat ook uit vijf handen die de vijf buurten symboliseren. Dit zijn de hoekstenen waaruit Corle bestaat. Daarom is het bovenste gedeelte van de Vrijheidsboom een vijfhoek. De vijf delen zijn verbonden met elkaar. In het Corlese Volkslied komt dit ook terug; 'met mekare, met z’n allen'.

Rond 1700 waren er in Corle al rond 40 Saksische boerderijen met een naam en die liggen ook nu nog op dezelfde plek. Vandaag de dag hebben bijna al die boerderijen hun functie verloren en is de grond in gebruik bij een klein aantal grote bedrijven.

Vermeldenswaardig is dat in 1923 bij een grote diepboring naar delfstoffen voor het eerst in Nederland olie is gevonden. Aan de Korenburgerveenweg vind je een informatiebord. Sinds 1926 zorgt het pompstation van Vitens aan Meenkmolenweg voor de drinkwatervoorziening voor de inwoners van Winterswijk. Sinds 1993 vind je op het 14 Ha grote puttenveld een prachtig linden Arboretum, een initiatief van Juniorkamer Oost Achterhoek.

De Tweede Wereldoorlog heeft Corle niet onberoerd gelaten. Op de hoek van de Corleseweg-Meenkmolenweg staat ter nagedachtenis aan de op de Grebbeberg gesneuvelde Hendrik Vriezen een bankje. Aan de Korenburgerveenweg staat een gedenkteken waarmee de 21 Joodse onderduikers worden herdacht die, met hulp van omwonenden, ondergedoken zaten in het Korenburgerveen. Zij werden op 27 november 1942 ontdekt. Vier van hen ontsnapten, de overige 17 overleefden de oorlog niet.

* Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door stichting Ondernemen met Cultuur. 

Fietsroute

Er is een fietsroute samengesteld die alle vrijheidsbomen aandoet. De route start en eindigt bij de vrijheidsboom op het Vrijheidspark, tegenover het VVV Inspiratiepunt in het Winterswijkse centrum. Het gpx-bestand van deze fietsroute kan hier gedownload worden. 

Download GPX route

Kunstenaar

Geboren in Lichtenvoorde in 1963, doorliep kunstenaar Daan de Leeuw de LTS richting bouw en in Rotterdam de MTS-studie Meubelmaker. Als zelfstandig ondernemer restaureerde hij antieke meubelen om na een wereldreis van anderhalf jaar in Wales te belanden als leraar houtbewerking. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan” zoals hij het zelf zegt en na negen jaar Wales besloot hij terug te keren naar zijn ware liefde, het runnen van een eigen werkplaats waar hij al zijn vakmanschap en creativiteit als designer, kunstenaar en meubelmaker kwijt zou kunnen. Die werkplaats vond hij in Winterswijk en van daaruit restaureert en maakt hij meubels, geeft hij cursussen en workshops en maakt hij kunstobjecten met de natuur als uitgangspunt. “Werken aan bewustwording door middel van kunstwerken met een verhaal, dat is mijn drijfveer” zo drukt Daan zijn passie uit.

Daan de Leeuw is in elke buurtschap een gesprek aangegaan om een individuele verbeelding aan iedere boom te geven. Elke buurtschap koos zijn eigen woord en kreeg zijn eigen gekleurde puzzelstuk van de puzzel. Zo krijgt elke boom een unieke uitstraling waarin elk buurtschap zichzelf herkent.