Vrijheidsboom Miste

Diese Seite auf Deutsch lesen

Je staat hier voor de Vrijheidsboom van de Winterswijkse buurtschap Miste. Van deze Vrijheidsbomen zijn er acht die symbool staan voor de betreffende buurtschap en één waarin alles samen komt in het centrum van Winterswijk.

Het idee voor deze Vrijheidsbomen is ontstaan in 2022 als onderdeel van de viering “1572, Geboorte van Nederland”. Hierbij stonden de vier V’s centraal: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. In opdracht van de stichting Ondernemen met Cultuur heeft houtkunstenaar Daan de Leeuw, in overleg met de betreffende buurtschap, een Vrijheidsboom gemaakt die kenmerkend is voor die buurtschap. De boom waar je nu naar kijkt verbeeldt het volgende:

Café Den Tappen in Miste was en is vooral een ontmoetingsplek voor de lokale gemeenschap. Zo zijn de lokale voetbalvereniging, de schietvereniging en de toneelvereniging hier vaak te vinden. Zelfs de ouderengymnastiek maakt gebruik van een zaaltje van het café. Vroeger lag hier een tolweg die Aalten, Bredevoort en Winterswijk met elkaar verbond. Ook stond hier een tappunt voor water en een eindje verderop stond een taxusboom. Bij die boom werd in het verleden recht gesproken. Zowel in het verleden als in het heden was dit een plek van ontmoeting, verbinding en het bracht mensen bijeen.

Miste wordt doorsneden door de spoorlijn Winterswijk-Arnhem die is aangelegd rond 1885. Vanuit het natuurgebied de Bekkendelle loopt de Slingebeek meanderend door de Brinker- en Eekelderes en vervolgens als grensbeek met buurtschap Corle naar Bredevoort.  Miste bestaat al meer dan 750 jaar. Wij komen Theodoric de Misthe als beheerder van de Misterhof tegen in akten van de heerlijkheid Bredevoort van 1238 tot 1254. Theodoric woonde op een kasteel of versterkt huis ooit gelegen dichtbij de vrijheidsboom Miste.                                                                                                                                                                       

Kenmerkend voor Miste is dat bijna alle, ongeveer 80, Saksische boerderijen van rond 1700 er nog staan. Later zijn er met de ontginningen van woeste grond en markegronden nog een 20tal bedrijven bij gekomen. Met de komst van de mechanisatie na 1960 en de automatisering na 2000 is het aantal boeren met het hoofdberoep in de landbouw drastisch teruggelopen, naar een 10-tal bedrijven in 2024. Ondanks deze veranderingen in het grondgebruik is het landschap bijzonder aantrekkelijk gebleven.

Tussen de prachtige Scholtengoederen Kreil en Meenk ligt het landgoed Kotmans waar in het kleine informatiecentrum fossielen en een grote stenenverzameling tentoongesteld worden uit het Mioceen. Miste lag dus 20 miljoen jaar geleden aan zee!

* Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door stichting Ondernemen met Cultuur. 

Fietsroute

Er is een fietsroute samengesteld die alle vrijheidsbomen aandoet. De route start en eindigt bij de vrijheidsboom op het Vrijheidspark, tegenover het VVV Inspiratiepunt in het Winterswijkse centrum. Het gpx-bestand van deze fietsroute kan hier gedownload worden. 

Download GPX route

Kunstenaar

Geboren in Lichtenvoorde in 1963, doorliep kunstenaar Daan de Leeuw de LTS richting bouw en in Rotterdam de MTS-studie Meubelmaker. Als zelfstandig ondernemer restaureerde hij antieke meubelen om na een wereldreis van anderhalf jaar in Wales te belanden als leraar houtbewerking. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan” zoals hij het zelf zegt en na negen jaar Wales besloot hij terug te keren naar zijn ware liefde, het runnen van een eigen werkplaats waar hij al zijn vakmanschap en creativiteit als designer, kunstenaar en meubelmaker kwijt zou kunnen. Die werkplaats vond hij in Winterswijk en van daaruit restaureert en maakt hij meubels, geeft hij cursussen en workshops en maakt hij kunstobjecten met de natuur als uitgangspunt. “Werken aan bewustwording door middel van kunstwerken met een verhaal, dat is mijn drijfveer” zo drukt Daan zijn passie uit.

Daan de Leeuw is in elke buurtschap een gesprek aangegaan om een individuele verbeelding aan iedere boom te geven. Elke buurtschap koos zijn eigen woord en kreeg zijn eigen gekleurde puzzelstuk van de puzzel. Zo krijgt elke boom een unieke uitstraling waarin elk buurtschap zichzelf herkent.