Vrijheidsboom Woold
Je staat hier voor de Vrijheidsboom van de Winterswijkse buurtschap Woold. Van deze Vrijheidsbomen zijn er acht die symbool staan voor de betreffende buurtschap en één waarin alles samen komt in het centrum van Winterswijk.
Het idee voor deze Vrijheidsbomen is ontstaan in 2022 als onderdeel van de viering “1572, Geboorte van Nederland”. Hierbij stonden de vier V’s centraal: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. In opdracht van de stichting Ondernemen met Cultuur heeft houtkunstenaar Daan de Leeuw, in overleg met de betreffende buurtschap, een Vrijheidsboom gemaakt die kenmerkend is voor die buurtschap. De boom waar je nu naar kijkt verbeeldt het volgende:
De buurtschap Woold kent een aantal karakteristieke gebouwen zoals het verenigingsgebouw in Nieuw Amsterdamse stijl. Woold is omringd met bomen en heeft een hechte band (symbolisch een gesmede band). In het logo van Woold komen twee figuratieve voorwerpen naar voren. Vermoedelijk waren dit afbeeldingen van een Kam (vrouw) en een pijp (man) Deze zijn ook afgebeeld in de Vrijheidsboom van ‘t Woold.
Woold is met ruim 2.200 hectare één van de grootste buurtschappen en is het hoogste punt van de gemeente Winterswijk met bijna 50 meter boven NAP. Het Wooldseveen, een 44 ha groot terrein van Natuurmonumenten, is eeuwenlang een smokkeleldorado geweest met een top vanaf 1918 tot de jaren dertig. De boeren langs de grens hadden allemaal hun grenswinkels voor verkoop van koffie, thee, cacao, tabak etc. Soms waren er wel tweehonderd smokkelaars bij een boerderij als ze niet terug konden over de grens. ‘Die Luft war nicht rein.’
De Bekkendelle vormt het stroomdal van de Slinge en heeft een uniek beekbos, net als het veen een Natura 2000 gebied. In de Slingebeek vinden we twee watermolens n.l. de Plekenpol (Den Helder) en Berenschot. Van de derde, de Broekmolen, resteren slechts restanten uit de vijftiende eeuw. Boerderijen, waaronder grote zogenaamde Scholtenboerderijen, domineren nog steeds het landschap maar zijn als gevolg van de schaalvergroting in de landbouw steeds vaker woonboerderijen. Of boerderijen die activiteiten combineren zoals geitenboerderij De Brömmels, die door overschakeling naar camping, geitenhouderij en kaasmakerij het traditionele gemengde bedrijf achter zich liet. Dit is ook de plek waar op 30 maart 1945 een tankslag plaatsvond. De spoorbaan tussen Bocholt en Winterswijk liep vroeger door het Woold, nu is het een fietspad dat doorloopt tot in de Duitse stad Bocholt. Aan deze baan staan nog vijf oorspronkelijke baanwachtershuisjes. De kern van Woold rondom het gebouw Juliana is pas na WO II gegroeid wat ook verklaart dat de meer dan 225 jaar oude school daar iets buiten staat.
* Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door stichting Ondernemen met Cultuur.
Fietsroute
Er is een fietsroute samengesteld die alle vrijheidsbomen aandoet. De route start en eindigt bij de vrijheidsboom op het Vrijheidspark, tegenover het VVV Inspiratiepunt in het Winterswijkse centrum. Het gpx-bestand van deze fietsroute kan hier gedownload worden.
Kunstenaar
Geboren in Lichtenvoorde in 1963, doorliep kunstenaar Daan de Leeuw de LTS richting bouw en in Rotterdam de MTS-studie Meubelmaker. Als zelfstandig ondernemer restaureerde hij antieke meubelen om na een wereldreis van anderhalf jaar in Wales te belanden als leraar houtbewerking. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan” zoals hij het zelf zegt en na negen jaar Wales besloot hij terug te keren naar zijn ware liefde, het runnen van een eigen werkplaats waar hij al zijn vakmanschap en creativiteit als designer, kunstenaar en meubelmaker kwijt zou kunnen. Die werkplaats vond hij in Winterswijk en van daaruit restaureert en maakt hij meubels, geeft hij cursussen en workshops en maakt hij kunstobjecten met de natuur als uitgangspunt. “Werken aan bewustwording door middel van kunstwerken met een verhaal, dat is mijn drijfveer” zo drukt Daan zijn passie uit.
Daan de Leeuw is in elke buurtschap een gesprek aangegaan om een individuele verbeelding aan iedere boom te geven. Elke buurtschap koos zijn eigen woord en kreeg zijn eigen gekleurde puzzelstuk van de puzzel. Zo krijgt elke boom een unieke uitstraling waarin elk buurtschap zichzelf herkent.