Vrijheidsboom Centrum
Je staat hier voor de Vrijheidsboom van het dorp Winterswijk. Van deze Vrijheidsbomen zijn er acht die symbool staan voor de betreffende buurtschap en één waarin alles samen komt, deze boom in het centrum van Winterswijk.
Het idee voor deze Vrijheidsbomen is ontstaan in 2022 als onderdeel van de viering “1572, Geboorte van Nederland”. Hierbij stonden de vier V’s centraal: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. In opdracht van de stichting Ondernemen met Cultuur heeft houtkunstenaar Daan de Leeuw, in overleg met de betreffende buurtschap, een Vrijheidsboom gemaakt die kenmerkend is voor die buurtschap. De boom waar je nu naar kijkt verbeeldt het volgende:
In het centrum komen alle vrijheidsbomen samen in Vrijheid, Verbondenheid, Verdraagzaamheid en Verscheidenheid. De puzzel is op deze vrijheidsboom dan ook volledig ingekleurd in de kleuren die we herkennen van de werken van de in Winterswijk opgegroeide Piet Mondriaan. Ook woorden die zijn ingekerfd in de bomen in de buurtschappen, komen terug in de vrijheidsboom in het centrum; Hecht, Weerkomm´n, Ontmoeting, Noaberschap, An de Grenze, Met mekare, Fertilitas en Samen. Aan de achterzijde van deze vrijheidsboom is het logo van de gemeente Winterswijk afgebeeld. Rondom de bovenkant van de boom zijn de vier V's (Vrijheid, Verbondenheid, Verdraagzaamheid en Verscheidenheid) zichtbaar.
Winterswijk is op z’n minst 1.000 jaar oud, maar dit gebied werd al in de Romeinse tijd bewoond. Met de bouw van de huidige Jacobskerk werd rond het jaar 1400 begonnen ter vervanging van een kerk die er al sinds 1200 stond. Naast deze kerk vind je in Winterwijk ook nog de katholieke Jacobuskerk uit 1869, het Doopsgezinde kerkje uit 1711 en de Joodse synagoge uit 1889.
Sinds de 17e eeuw had Winterswijk een bloeiende textielindustrie die op haar hoogtepunt begin 20e eeuw zeven textielfabrieken telde. Het begin van deze industrie vind je in Winterswijks meest historische straatje de Nieuwstraat, beter bekend is onder haar oude naam De Lappenbrink.
Naast het aan de jonge Piet Mondriaan gewijde Villa Mondriaan vind je in Winterswijk De Museumfabriek met naast de (textiel) geschiedenis van Winterswijk, werelds grootste collectie schilderijen van de Joodse kunstenaar Max van Dam en spoorwegmuseum Transit Oost.
Een rijk verenigingsleven, zowel waar het sport als muziek betreft, kenmerkt de sterke sociale samenhang van dit dorp. Laatste loot aan de ruime sportvoorzieningen is de ijsbaan, ook wel de wonderbaan van Winterswijk genoemd waar op 9 januari de eerste marathon van het schaatsseizoen op natuurijs werd gehouden. Misschien niet vreemd in de wetenschap dat in Winterswijk op 27 januari 1942 het Nederlandse kouderecord met een temperatuur van min 27,4 graden werd gemeten.
* Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door stichting Ondernemen met Cultuur.
Fietsroute
Er is een fietsroute samengesteld die alle vrijheidsbomen aandoet. De route start en eindigt bij de vrijheidsboom op het Vrijheidspark, tegenover het VVV Inspiratiepunt in het Winterswijkse centrum. Het gpx-bestand van deze fietsroute kan hier gedownload worden.
Kunstenaar
Geboren in Lichtenvoorde in 1963, doorliep kunstenaar Daan de Leeuw de LTS richting bouw en in Rotterdam de MTS-studie Meubelmaker. Als zelfstandig ondernemer restaureerde hij antieke meubelen om na een wereldreis van anderhalf jaar in Wales te belanden als leraar houtbewerking. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan” zoals hij het zelf zegt en na negen jaar Wales besloot hij terug te keren naar zijn ware liefde, het runnen van een eigen werkplaats waar hij al zijn vakmanschap en creativiteit als designer, kunstenaar en meubelmaker kwijt zou kunnen. Die werkplaats vond hij in Winterswijk en van daaruit restaureert en maakt hij meubels, geeft hij cursussen en workshops en maakt hij kunstobjecten met de natuur als uitgangspunt. “Werken aan bewustwording door middel van kunstwerken met een verhaal, dat is mijn drijfveer” zo drukt Daan zijn passie uit.
Daan de Leeuw is in elke buurtschap een gesprek aangegaan om een individuele verbeelding aan iedere boom te geven. Elke buurtschap koos zijn eigen woord en kreeg zijn eigen gekleurde puzzelstuk van de puzzel. Zo krijgt elke boom een unieke uitstraling waarin elk buurtschap zichzelf herkent.